/


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Ο μήνας Οκτώβρης κάθε χρόνο γιορτάζει την τελευταία του ημέρα. Η 31η Οκτωβρίου έχει ορισθεί ως παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης. Τα παιδιά σε όλον τον κόσμο μαθαίνουν πόσο σημαντική είναι η αποταμίευση, πόσο σημαντικό είναι να μην ξοδεύεις όλα τα χρήματά σου, αλλά να φυλάς μερικά για το μέλλον, ώστε να έχεις, αν σου χρειαστούν.
Η αποταμίευση είναι μια πολύ παλιά ιδέα. Για να μην παρασυρόμαστε και σπαταλάμε τα χρήματά μας, φτιάχτηκαν οι κουμπαράδες. Οι κουμπαράδες συχνά έχουν σχήμα γουρουνιού, αλλά ο πιο παλιός που έχει βρεθεί ποτέ (στα ερείπια της Πριήνης το 200 π.Χ. ) είχε σχήμα αρχαίου ναού με μια σχισμή στη στέγη, για να μπαίνουν τα νομίσματα!

Στο νηπιαγωγείο αγοράστηκαν πήλινοι κουμπαράδες , τα νήπια τους έβαψαν με τα χρώματα της αρεσκείας τους και τους πήραν σπίτι τους. Οι νηπιαγωγοί τους μίλησαν για την αξία της αποταμίευσης, τους διάβασαν το μύθο του Αισώπου με το τζίτζικα και το μέρμηγκα και αυτά υποσχέθηκαν, πως θα ρίχνουν το χαρτζιλίκι τους στον κουμπαρά τους για να μπορούν να αγοράσουν κάποιο παιχνίδι ή να βοηθήσουν κάποιον που έχει απόλυτη ανάγκη. Τα νήπια είναι πολύ ευαισθητοποιημένα σε θέματα προσφοράς, λόγω των καινοτόμων προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο τους. Καταλυτικό ρόλο έχει παίξει το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης που έχει τίτλο: « Άλλοι πεινούν κι άλλοι πετούν» και που φέτος το έχουν εντάξει και στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και αναφέρεται στις ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: